Robni izvoz porastao 4,5 posto u prvoj polovici godine

Bez autora
Aug 01 2011

Hrvatski robni izvoz, izražen u kunama, iznosio je u prvih šest mjeseci ove godine 32,5 milijardi kuna, što je 4,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz istodobno porastao za 2,7 posto, na 53,6 milijardi kuna. Pokrivenost uvoza izvozom poboljšana je sa 58,6 posto u prvom polugodištu prošle na 60,6 posto u istom razdoblju ove godine. U odnosu na kumulativne podatke o robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih pet mjeseci bilježi se blago usporavanje koje je izraženije kod uvoza nego kod izvoza, budući je u prvih pet mjeseci rast izvoza iznosio 5,4 posto, a uvoza 5 posto. Deficit u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prvoj polovici ove godine iznosio je 21,2 milijardi kuna, što je gotovo na razini iz istog prošlogodišnjeg razdoblja. Izraženo pak u eurima, hrvatski robni izvoz u razdoblju od siječanja do lipnja iznosio je 4,4 milijarde eura, što je za 2,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz porastao za 0,9 posto, na 7,3 milijarde eura. Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom izražen u eurima u prvih šest mjeseci bio je 2,9 milijarde eura, što je za 1,6 posto manji deficit nego u istom lanjskom razdoblju.

Robni izvoz porastao 4,5 posto u prvoj polovici godineHrvatski robni izvoz, izražen u kunama, iznosio je u prvih šest mjeseci ove godine 32,5 milijardi kuna, što je 4,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz istodobno porastao za 2,7 posto, na 53,6 milijardi kuna, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pokrivenost uvoza izvozom poboljšana je sa 58,6 posto u prvom polugodištu prošle na 60,6 posto u istom razdoblju ove godine. U odnosu na kumulativne podatke o robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih pet mjeseci bilježi se blago usporavanje koje je izraženije kod uvoza nego kod izvoza, budući je u prvih pet mjeseci rast izvoza iznosio 5,4 posto, a uvoza 5 posto. Deficit u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prvoj polovici ove godine iznosio je 21,2 milijardi kuna, što je gotovo na razini iz istog prošlogodišnjeg razdoblja.

Izraženo pak u eurima, hrvatski robni izvoz u razdoblju od siječanja do lipnja iznosio je 4,4 milijarde eura, što je za 2,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz porastao za 0,9 posto, na 7,3 milijarde eura. Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom izražen u eurima u prvih šest mjeseci bio je 2,9 milijarde eura, što je za 1,6 posto manji deficit nego u istom lanjskom razdoblju.

Gledajući po pojedinim značajnijim izvoznim djelatnostima u prvih šest mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani visok rast izvoza zabilježila je proizvodnje rafiniranih naftnih proizvoda koja je izvoz povećala za 29 posto, na 462,3 milijuna eura, izvoz kemikalija i kemijskih proizvoda porastao je za 21,5 posto, na 324,5 milijuna eura, a proizvodnje strojeva i uređaja za 20,6 posto, na 276,3 milijuna eura itd.

S druge strane, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstva, pod kojom statistika vodi i brodogradnju, u prvoj polovici ove godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 623,8 milijuna eura, što je 19,9 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Izvoz proizvodnje električne opreme od 292 milijuna eura smanjen je za 10,1 posto. Više od 61 posto hrvatskog robnog izvoza u prvoj polovici ove godine odnosi se na zemlje EU, no taj je izvoz, ostvaren u vrijednosti od 2,7 milijardi eura, blago smanjen, za 0,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Pritom se bilježi osjetan pad izvoza u Italiju, za 19,9 posto na 743,3 milijuna eura, dok je izvoz u Njemačku smanjen za 3,4 posto na 448 miljuna eura, dok je istodobno hrvatski izvoz u Sloveniju povećan za 10,9 posto, na 360,4 milijuna eura.

Visok rast hrvatskog izvoza bilježi se na tržište BiH, na koje je u prvih šest mjeseci ove godine izvezeno robe u vrijednosti od 511,7 milijuna eura, što je porast od 14,2 posto prema istom razdoblju lani.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik